Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)

 • 28 Odgovora
 • 30703 Pregleda
*

Van mreže Natasa

 • *****
 • 1570
  • www.tradicionalnaastrologija.com
Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« poslato: Novembar 28, 2012, 09:33:35 pre podne »
Vladar geniture (oecadespotes) je faktor za koji se ne moze reci da predstavlja konstantnu i jasnu odrednicu u tradicionalnoj natalnoj astrologiji. Kada se pazljivije procitaju navodi Firmika Mateterna na ovu temu, lako se moze zakljuciti da je njegov odnos prema primogenituri slican, ako ne i isti, kao i Lilijev stav prema signifikatoru ponasanja jer i jedan i drugi opisuju specificnosti licnosti natusa bez obzira na temperamentalnu strukturu. Vrlo je tesko definisati ulogu ovog faktora i razlikovati ga na psiholoskom nivou od vladara asc, nosioca temperamenta ili pomenutog vladara ponasanja. Cinjenica da pored psiholoske ovaj faktor preuzima i remedijalnu (interventnu) ulogu u natalu umnogome komplikuje celu stvar. Iz licne prakse mogu reci da je pozeljno da se jedna planeta nametne kroz vise mogucih uloga, kroz sticaj uloga kako bi se u njoj sveli vladar asc, nosilac dominantnog elementa, vladar ponasanja ili almuten zajedno sa primogeniturom. U takvim slucajevima imamo konzistentniju, snazniju i jasniju sliku o licnosti. Pored sticaja vise uloga u jednoj planeti pozeljno je da vladar karte ima neku vrstu bliske veze sa ascendentom ili njegovim vladarem preko aspekta ili recepcije ili bar sa tackom fortune koja predstavlja alternativni asc. Dakle, primogenitura jeste faktor cija se simbolika manifestuje kako u psihologiji natusa tako i u onome sto mozemo nazvati primarnim interventnim faktorom karte u smilu usmeravanja i savetovanja, a vec prema recepcijama, aspektnim i mundanim vezama istog sa ostalim faktorima. Nikako nije dobro ukoliko je primogenitura potpuno izolovana i van bilo kakve veze sa ascendentom, odnosno, vladarem asc ili fortunom. Izolovanost podrazumeva takvu poziciju ovog faktora u kome on, prakticno, nema aspekt ili recepciju niti sa jednim licnim faktorom natala.

U Firmikovim navodima oecadespotes kontrolise celinu natalne karte tako sto od njega drugi licni faktori "preuzimaju" snagu za licnu manifestaciju. Iz ovoga sledi logican zakljucak da je neophodno da primogenitura ispunjava gorepomenute uslove u smislu povezanosti preko aspekata i recpecija kako bi ovu ulogu ispunila. Kod Firmika se u delu o vladaru karte nazire i ono sto su Arapi nazivali almutenom karte pa je, zaista, cesto nemoguce razlikovati ova dva faktora. Cinjenica da za almuten nisu potrebni posebni kvalifikovani uslovi svode almutena karte vise na psiholoski nivo, deo temperamenta i ponasanja. U tom smislu pozeljno je u temperament uvrstiti i almuten natala jer isti predstavlja dominatnog dispozitora karte sto nije isto sto i krajnji dispozitor koji moze, ali ne mora, da postoji. Krajnji dispozitor se zasnova na domicilnom sledu svih faktora karte, a almuten na almutenskom sledu zbog cega je isti je obavezan faktor i moze se izracunavati prema Ibn Ezrinim uputima ili prema svih 7 planeta, dva glavna ugla i tacki fortune kako licno radim. Almuten karte je, dakle, vrlo bitan licni faktor koji umnogome opisuje ponasanje i prirodu pojedinca pa se isti ravnopravno javlja u odredjivanju ponasanja sa primarnim vladarem istog. Krajnji dispozitor bi se mogao opisati maksimom "Svi putevi u Rim vode" s tim sto, za razliku od almutena, isti ne mora da postoji u svim geniturama. Ukoliko ga ima i istaknut je po bilo cemu, takodje, mora biti uvrsten u siru temperamentalnu strukturu.

Prema Firmiku primogenitura moze biti:

1.Planta u dobroj kuci i sopstvenom domicilu ili planetarnom terminu
2.Terminski dispozitor stepena SO u dnevnim, odnosnom MO u nocnim geniturama
3.Dispozitor egzaltacije MO znaka
4. Domicilni dispozitor narednog MO znaka. Ova poslednja stavka proistice iz Dorotejevih uputa koja se ticu stepeni 3. MO dana posle rodjenja, vavilonskog prvog kresenda pa je, zapravo, legitimno za vladara geniture odrediti i vladara termina MO stepena na kraju 48.casa od rodjenja. Vladar natala prema Doroteju ne igra samo psiholosku vec i ulogu nosioca zivota, signifikatora glavne sudbine koja ima veze sa stepenom 3. lunarnog dana. U vezi sa ovim stoje i kvalifikacije 10. znaka od MO pozicije te znaka MO dodekatemoriona o kojima smo govorili.

Prema Firmiku primogeniturnu ulogu ne mogu da ponesu luminari pa ako se desi da MO u natalu padne u Ge, onda se presakcu naredna dva znaka kojima vladaju MO i SO kako bi se nosilac geniture dodelio ME. Ovde uocavamo dodirne tacke sa faktorima koji su se javili poznije u teoriji astrologije poput vladara ponasanja. Kod Firmika takvih diferencijacija nema pa vladar geniture u sebi objedinjuje i vladara ponasanja i moguci almuten. Da nosilac geniture umnogome u sebi objedinjuje i vladara ponasanja dokazuju i opisi koje Firmik daje za svaku planetu u ulozi vladara karte. Iz ovoga razloga verujem da se, uprkos onome sto Froli sugerise, vladar ponasanja ne moze odvojiti od temperamenta vec mora biti integrisan u procenu temperamentalne strukture jer nemoguce je specificnosti necijeg ponasanja posmatrati izvan okvira dominantnog temperamenta. U tom smilu vladar ponasanja, bas kao i vladar geniture, mora biti temperamentalni faktor.

Vladar geniture tako moze biti nekoliko planeta, ali je logicno da tu ulogu ponese najistaknutija medju njima. Neretko ce se desiti da neka od ovih planeta ponese i ulogu almutena ili vladara ponasanja tako da se u takvim situacijama vise uloga stekne u jednoj planeti.

Lili ponavlja pricu o MO znaku u sledu na pocetku poglavlja o vladaru karte i posle toga prelazi na almutena prema sticaju dispozicija stepna SO, MO, dva ugla i tacke fortune zakljucivsi da on licno za vladara geniture uzima planetu sa najvise osnovnog i mundanog dostojanstva. Takvoj planeti i sam priznaje znacajnu ulogu u temperamentu i ponasanju natusa. Na kraju poglavlja o ovoj temi napominje kako su Grci vladara geniture prepoznavali u almutenu MO i ME jer isti vladaju telesnoscu, odnosno, intelektom.

Dakle, dominus geniturae nosi dvojaku, odnosno, trojnu ulogu: jedan je od faktora temperamenta, nosilac sudbine i primarni korektivni faktor u remedijalnim intervencijama. Pored njega od posebnog znacaja za ponasanje i temperament pojedinca ima i dekanski deo asc jer dekani (termini) ni izbliza nisu tako slabo osnovno dostojanstvo kako neki autori navode. O tome u posebnoj temi.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #1 poslato: Februar 27, 2013, 01:11:11 posle podne »
Interesuje me sta se desava kada je Vladar geniture planeta u losoj kuci, recimo 12. kod mene ili 6.,8. ? Da li se i tada remedijalne mere usmeravaju prema toj planeti ili ne? Meni je definitivno Venera Vladar geniture i jako je dominantna u mom zivotu, sve mi se vrti oko tih Venerinih stvari. Elem, jos jedno pitanje. Sta se desava kada je Almuten karte planeta potpuno suprotna Vladaru Geniture. Kod mene je Mars Almuten. Te dve planete ukazuju na dve suprtonosti, harmoniju i disharmoniju. Da li bi onda procenili da osoba ide iz krajnosti u krajnost? Kod mene je mozda Venera dominantnija jer je Mars u Venerinom znaku ( mada Mars je blizi uglu ) ali inace kako bi bilo?

*

Van mreže Natasa

 • *****
 • 1570
  • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #2 poslato: Februar 27, 2013, 02:06:28 posle podne »
Vladar geniture ne bi trebalo da bude planeta iz 12.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #3 poslato: Februar 27, 2013, 03:48:43 posle podne »
Aha, znaci mora biti neka planeta koja ima dovoljno dostojanstva, vidi Asc,vl. Asc ili Fortunu a nije u 6.,8. i 12. kuci. A jel moze da bude retrogradna  ;D ili ispada da ne moze ni to jer je to ostecuje. bas i nemam nekog kandidata onda  :D

*

Van mreže Cor scorpii

 • *****
 • 244
 • ARS LONGA VITA BREVIS
Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #4 poslato: Februar 27, 2013, 03:54:06 posle podne »
Aha, znaci mora biti neka planeta koja ima dovoljno dostojanstva, vidi Asc,vl. Asc ili Fortunu a nije u 6.,8. i 12. kuci. A jel moze da bude retrogradna  ;D ili ispada da ne moze ni to jer je to ostecuje. bas i nemam nekog kandidata onda  :D

Mslim da ti rekoh da je to kod tebe SA.

E sad, druga je stvar sto ti on bas i nije drag... :D
https://klasicnaastrologija.wordpress.com/
https://7heavenastrology.wordpress.com/
Psalm 14:1  The fool hath said in his heart, there is no God.
Proverbs 9:10 The fear of the LORD is the beginning of wisdom

*

Van mreže Natasa

 • *****
 • 1570
  • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #5 poslato: Februar 27, 2013, 03:58:31 posle podne »
SA jer je na kraju r ciklusa pa je 120 prema SO, asc i vladaru. U pristojnoj, cvrstoj kuci, esencijalno zdrav, gotovo i da triplicitet uz egzaltaciju ostvaruje (rodjena si na prelazu doba). U VE je znaku i pre ce biti da to prepoznajes kao dobro u vezi sa sobom nego samu VE koja nije zdravo integrisana jer je u 12. 180 sa planetama u 6. i jos orjentalna. Forsirati nju znaci cikati nevolje iz tih segmenata. Mislim da bi to cak vrlo lako i ostvarila VE remedijalama jer je planeta orjentalna.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #6 poslato: Februar 27, 2013, 04:11:19 posle podne »
Pa da, mogao bi da bude Saturn a posto je u Vagi da to nekako povezujem sa tim lepim stvarima, kreativnoscu i tome slicno. Ako malo razmislim definitivno na moje telo i uspeh bilo koje vrste najbolje utice disciplina, precizna casovna organizacija, neekscesno ponasanje. S tim da jelte sa druge strane to mraci neku moju veselu prirodu pa ono nit sam tamo nit ovamo. Nekako balansiram izmedju Sunca i Saturna izgleda  ::) A da, opet je u suprotnosti sa Alumenom karte ali je Mars u vlasti Saturna pa valjda ga nekako ipak Saturn usmerava i mozda je ipak vazniji od Marsa.

*

Van mreže Cherry

 • *****
 • 258
Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #7 poslato: Februar 27, 2013, 05:10:33 posle podne »
Moguće da kroz (neki kreativni) posao i/ili inostranstvo možeš da ostvariš svoj neki maksimum. To ne znamo sada jer se nisu ta polja još otvorila, samo fakultet jeste..a realno imala si neke momke preko tog polja..

Meni je valjda Jupiter vladar, II kuća, III znak, i poprilično mi je  jasno, ja dok ne krenem da zarađujem, i budem imala stalnu neku cirkulaciju novca nema šanse da mi se ništa sredi u životu. Valjda mi se tako podiže samopouzdanje, a kada ne radim, ništa se ne dešava, ja kao da preživljavam samo..Čak mi ne treba natal da ovo vidim, jednostavno osećam da je tako.
A primetila sam da većina ljudi nekako oseća da je vladar geniture i polja gde se nalazi ili kojima vlada nešto ka čemu treba da se usmere, a nerektno su već i usmereni..
« Poslednja izmena: Februar 27, 2013, 05:23:19 posle podne od strane Cherry »

Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #8 poslato: Februar 27, 2013, 05:44:19 posle podne »
Da, verovatno je Jupiter koji je ujedno i vladar ponasanja posto mu Merkur aplicira a vidi se sa Asc i vl. Asc.

Sigurno je ta planeta vec deo nas. Ja sam oduvek imala te Saturnove osobine, kao dete sam bila pravi mrgud i sve je moralo da bude kako ja kazem  ;D. Elem, izostavila si decu a meni je to najbitnija stvar u zivotu od pre nekoliko godina. Pre je bio fakultet, sada su deca i kreativan rad. Inostranstvo me privlaci ali ne bih se raspala ako se ne ostvari ali deca su mi bas velika zelja i veliki strah ujedno. Znam da moram nekako biti okruzena decom sada nadam se svojom ali ako ne onda vec nekako moram to da ostvarim jer nekako se sa njima osecam najbolje, najpotpunije, najkorisnije :).

*

Van mreže Cherry

 • *****
 • 258
Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #9 poslato: Februar 27, 2013, 05:57:20 posle podne »
Evo mogu ti iz svog primera navesti razliku između almutena Sa i vladara geniture Sa, jer je meni almuten Sa u Škorpiji u I, dolazi iz IV i V.
Okolnosti u mojoj porodici nisu mi baš išle na ruku, zapravo ja kao da sam bačena u neku porodicu sa čijim stavovima i načinom funkcionisanja se nimalo ne slažem. Oni su jedna flegmatična gomila, osim dede koji je kao neki dominantan lik. Tako da sam poprilično patila zbog toga i to će verovatno biti tako uvek. Takođe detinjstvo mi je bilo nekako relativno teže..
Decu ne smem ni da pominjem, nadam se da će sve biti u redu, jer mi je to veoma bitna stavka, uostalom i porodica mi je bitna..

Kao taj Sa ma antisciju sa SAN-om, tako da kao eto bar nešto, što ga kao ističe.  A u mom karakteru je doneo najviše to da se osećam krivom kada nešto loše uradim, zato gledam da ne radim "zločeste" stvari. Moguće i da nije Sa toliko izražen jer ga vladar Asc gleda iz X znaka..pa kao dominira nad  njim, ne znam..i jer je Ju jak..

Uglavnom almuten ne mora biti dobar, vladar geniture naginje ka pozitivnom..

Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #10 poslato: Februar 27, 2013, 08:56:22 posle podne »
Da, kapiram kako gledas. Meni su i Almuten Mars i Vladar geniture Saturn u znaku Vage i u 5. kuci pa vuku na istu stranu ali Mars ukazuje na jako lose stvari a ovaj kao na najbolje moguce u mom konkretno natalu. Pretpostavljam da ce se i najveca borba i najveca satisfakcija vezati upravo za tu 5. kucu.

*

Van mreže Ivan

 • ***
 • 45
Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #11 poslato: Jun 02, 2014, 09:16:47 pre podne »
Vladar geniture je planeta koja se od ostalih kandidata za ovo zvanje izdvaja po tome što ima aspekt ka ASC. Ja tako razumem. U mom slučaju to je Sa, koji je vladar ASC, u 9, u Vagi, i partilnom aspektu ka ASC. Vrlo dominantan položaj, istovremeno je i Almuten karte, jer je u egzaltaciji i triplicitetu. Mene je Sa usmerio ka astrologiji, definitivno.
Being asked to what end he had been born, he replied,
"To study the Sun and Moon and the heavens."

Diogenes Laërtius, speaking of Anaxagoras.

*

Van mreže alea

 • *****
 • 160
Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #12 poslato: Jun 03, 2014, 07:40:51 posle podne »
Ja definitvno mislim da se meni sve u karti vrti oko JU i SO.

Jedno od te dve bi mi verovatno bio i vladar geniture, mislim pre da je JU, koji mi je inace i vladar ASC, vladar SO i Fortune, ali i almuten karte.

Mene je JU usmerio prema novcu, bankarskom poslu, karijeri, ali i volji i zelji za stalnim ucenjem...mada mi je JU peregriniran, doduse po Doroteju ima participirajuci triplicitet ( sto je koliko shvatih diskutabilno da li potice od njega uopste ), okcidentalan, ipak mu SO daje recepciju  i jako je brz i direktan.
Taj aspekt SO0ASC60JU meni je u zivotu puno toga dobrog doneo.
« Poslednja izmena: Jun 03, 2014, 07:46:09 posle podne od strane alea »

*

Van mreže Miki

 • *****
 • 587
  • Astrologija.online
Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #13 poslato: Jun 09, 2014, 01:03:36 posle podne »
Mene je JU usmerio prema novcu, bankarskom poslu, karijeri, ali i volji i zelji za stalnim ucenjem...mada mi je JU peregriniran, doduse po Doroteju ima participirajuci triplicitet ( sto je koliko shvatih diskutabilno da li potice od njega uopste ), okcidentalan, ipak mu SO daje recepciju  i jako je brz i direktan.
Taj aspekt SO0ASC60JU meni je u zivotu puno toga dobrog doneo.
Tebe je ka novcu usmerila Venera i Saturn
http://astrologija.online/
Robert Zoller:But in order for that to happen, I had to clear a lot of rubbish out of the way. The rubbish was New-Age astrology, New-Age ideas about magic, New-Age ideas about alchemy, and things of that sort. Which are all cul-de-sac

*

Van mreže alea

 • *****
 • 160
Re: Dominus geniturae (vladar horoskopa, vladar geniture)
« Odgovor #14 poslato: Jun 09, 2014, 08:04:00 posle podne »
Mene je JU usmerio prema novcu, bankarskom poslu, karijeri, ali i volji i zelji za stalnim ucenjem...mada mi je JU peregriniran, doduse po Doroteju ima participirajuci triplicitet ( sto je koliko shvatih diskutabilno da li potice od njega uopste ), okcidentalan, ipak mu SO daje recepciju  i jako je brz i direktan.
Taj aspekt SO0ASC60JU meni je u zivotu puno toga dobrog doneo.
Tebe je ka novcu usmerila Venera i Saturn

Pa i JU je koliko znam, univerzalni signifikator za razmatranje pitanja novca?
Koliko sam citala Lilija... :)
Meni ni VE ni SA ne vide ASC, a JU je i u mundanom 2.