Rodjen pod (ne)srecnom zvezdom

 • 50 Odgovora
 • 35807 Pregleda
*

Van mreže Eoja

 • ***
 • 32
Re: Rodjen pod (ne)srecnom zvezdom
« Odgovor #45 poslato: Februar 19, 2013, 03:20:37 posle podne »

1. Svetlo doba rodjenja, SO danju, MO nocu. Njegova pozicija prema znaku, kuci i aspektima, bliskim do 5 stepeni narocito. Dobro je ako je svetlo doba na uglu, narocito zodijacki snazno u dobrim bliskim aspektima sa beneficima ili vladarem asc ili stepenom asc pri cemu nema bitne veze sa maleficima koji su skrajnuti u karti, odnosno, losije pozicionirani od luminara.
2.Triplicitetni dispozitori svetla rodjenja (vladari tripliciteta), SO po danu, MO po noci, narocito prva dva, gde je prvi vladar vazniji. Dobro je kada su u ugaonoj ili XI, V, IX kuci. Ako je jedan u dobroj, a drugi u losoj kuci stvar se procenjuje kroz mesavinu simbolike. Lose je ako su oba vladara tripliciteta kadentni i uz to su lose integrisana oba svetla, a nenefici mundano skrajnuti. Citav sticaj kadentnosti se tradicionalno smatra vrlo losim pokazateljem nesrece pojedinca. Takodje je lose ukoliko je prvi vladar tripliciteta spaljen cak i kada je u zodijackom sedistu. Po pravilu, ovo dodatno umanjuje godine alkohodena i umanjuje svako dobro na koje ukazuju beneficni delovi karte. Ovo se moze nabolje korigovati ugaonom pozicijom benefika, VE i JU, ili ugaonom pozicijom zodijacki dostojanstvenih MA ili SA koji nisu u medjusobnom aspektu. Dorotej kaze da ako postoji naglaseno los potencijal karte kroz slabo svetlo rodjenja ili kroz slabe dispozitore tripliciteta ili kroz veoma ugrozen ascendent onda ce, ukoliko na uglu blisko stoji JU, osoba biti zasticena u zivotu 12 godina u dobu na koje simbolicki ukazuje ugao. Ako je JU na IC, 12 godina detinjstva su srecne kao i poslednjih 12 godina zivota. Ako je na MC onda 12 godina od puberteta do zrele mladosti itd. prema svakom uglu. Ascendent pokriva detinjstvo, ali i ceo zivot generalno i vrlo je srecno imati JU na ovom uglu. VE koriguje los potencijal triplicitetnih vladara ukoliko je na uglu za 8 godina, SA 30, ME 20, MA 15, SO 19 i MO 25 godina stiti od nesrece u onom dobu zivota dakle koje je simbolicki pokriveno odnosnim uglom.
3. Velikom se srecom smatra ako je prvi vladar tripliciteta znaka svetla doba rodjenja u bliskom aspektu sa MO ili SO i pri tom na nekom uglu.
4. Ugaona pozicija vladara tripliciteta uz blizak aspekt sa stepenom asc.
5. Blizak aspekt vladara tripliciteta sa dispozitorom svetla doba rodjenja je, takodje, srecan predznak, ali uz uslov da se isti ne nalazi u jednoj od maleficnih kuca.
6. Sreca se procenjuje i kroz stanje vladara asc, MC-a i II kuce te tacke fortune prema opstim pokazateljima. Za fortunu je dobro kada je u Ta, Pi, Li, Sa, Le, Ca, Ge, Vi (samo u terminima benefika u ovom znaku). Snaga se procenjuje silazno prema redosledu znakova. Za ovu tacku dobro je ako je blisko aspektom povezana sa beneficima ili je na severnom cvoru, zatim I, X, IV, XI, II, V, IX ili III mundanoj kuci prema redosledu kuca. Konjunkcija sa Spikom, Regulusom i Antaresom. Za fortunu je izuzetno lose ako je u Sc, Co ili aspektu sa malefikom ili na juznom cvoru, u terminima malefika te XII, VIII, VI luci i konjunkciji sa Algolom. Najgore je ako je tacka fortune spaljena. Dakle, za procenu opste srece zivota uz triplicitetne dispozitore znaka svetla rodjenja potrebno je proceniti vladara asc, Mc-a i stanje tacke fortune. Ako su vladari ova dva ugla uz ostecenu fortunu pozicionirani kadentno ili u VIII kuci, stvar donekle, moze biti korigovana dobrim satnjem vladara VII, VIII, XI, V i IV kuce. Ako su oni mundano i zodijacki jaki, odnosno,vecina od ovih i u aspektu sa MO ili SO onda osoba nece biti toliko baksuzna u zivotu. Stvar je mesovitog karaktera.
7. Izuzetno dobar znak je ako je prvi vladar tripliciteta postavljan na uglu na udaljenosti manjoj od 15 stepeni kose ascenzije (ne longitude). Sreca je nesto umanjena ako je vladar triplicteta udaljen od ugla vise od 15, a manje od 30 stepeni kose ascenzije, a najslabiji je u udaljenosti vecoj od 30 stepeni kose ascenzije pa je pozicija izmedju 30 i 45 pozicija neistaknutosti u zivotu i socijalne te finansijske prosecnosti.
8. Ako malefici mundano dominiraju natalom, a benefici se nalaze u sukcedentnim pozicijama pri cemu MO poslednji aspekt jeste aspekt sa jednim od malefikom, a naredni aspekt aspekt sa benefikom, kaze se da ce osoba imati tesku mladost i detinjstvo, a srecno zrelo i pozno zivotno doba narocito ako MO u okviru svog orbisa povezuje separaciju sa aplikacijom, dakle, ako nema velikog prekida izmedju poslednjeg i narednog aspekta.
9. MA i SA u II kuci nisu srecan znak narocito ako je MA u II u dnevnom, a SA u II u nocnom rodjenju (obrnuta pozicija prema sekti). Slicno je ako su malefici u XI. Ovo sve prema ulozi malefika u zodijackom dostojanstvu jer SA, vladar II u II u nekom dostojanstvu, je, po prirodi stvari, veoma srecan znak.
10. Za procenu fortune od znacaja je njen aspektni odnos sa sopstveim triplicitetnim dispozitorima gde se smatra srecnim blizak aspekt fortune, ne samo sa benefikom ili vladarem tacke, vec i sa prvim vladarem tripliciteta znaka u koji pada.
11. Najveci baksuzluk i nesreca proisticu iz ugaonog MO u konjukciji, kvadratu ili opoziciji sa SA ili MA, narocito ako ga oba istovremeno aspektuju. Dorotej kaze da cak i da je osoba kraljev sin srecan i bogat biti nece. Dodatno lose je ako MO uvecava svoju juznu nebesku latitidu i deklinaciju. Ovo pravilo je jedno od osnovnih u proceni prezivljavanja novorodjenceta u kontekstu asc, njegovog vladara i njegovih triplictetnih vladara te vladara triplicteta svetla doba rodjenja. MO u rastu prema fazama i u rastu na epiciklu ga ojacava, u padu dodatno slabi.

Celu stvar proceniti prema sticaju vise pokazatelja.

Odličan je tekst, čitam i dolazim do jedne protivrječnosti u konkretnom slučaju. Naime, konkretni slučaj je moj gdje je svjetlo doba rođenja Sunce; triplicitetni vladar Raka je Mars. Mars je ugaon, na samom MC (unutar četiri stepena) i ima aplikacioni aspekat sa Mjesecom sa vrha 4 kuće. Te tako imamo ispunjenu i stavku 3 (velika sreća) i stavku 11 (najveća nesreća), jer je ugaoni Mjesec u aplikaciji sa MA.

I šta će prevagnuti?

*

Van mreže Cor scorpii

 • *****
 • 244
 • ARS LONGA VITA BREVIS
Re: Rodjen pod (ne)srecnom zvezdom
« Odgovor #46 poslato: Februar 19, 2013, 03:48:47 posle podne »
Citat
Odličan je tekst, čitam i dolazim do jedne protivrječnosti u konkretnom slučaju. Naime, konkretni slučaj je moj gdje je svjetlo doba rođenja Sunce; triplicitetni vladar Raka je Mars. Mars je ugaon, na samom MC (unutar četiri stepena) i ima aplikacioni aspekat sa Mjesecom sa vrha 4 kuće. Te tako imamo ispunjenu i stavku 3 (velika sreća) i stavku 11 (najveća nesreća), jer je ugaoni Mjesec u aplikaciji sa MA.

I šta će prevagnuti?
VE ti je prvi triplicitetni vladar SU, MA je drugi. A oboje u averziji sa SU, mada stvar djelimicno izvlaci aspekt sa MO.

Mislim  da tu nema izrazite 'prevage', mada ova ugaonost MO/MA aplikacione opozicije na osi MC/IC jest istaknutija od bilo cega drugog. Opet, i ti imas taj fenomen "vrtloga" koji stvaraju triplicitetni vladari svjetla vremena u opoziciji.

« Poslednja izmena: Februar 19, 2013, 04:18:10 posle podne od strane Cor scorpii »
https://klasicnaastrologija.wordpress.com/
https://7heavenastrology.wordpress.com/
Psalm 14:1  The fool hath said in his heart, there is no God.
Proverbs 9:10 The fear of the LORD is the beginning of wisdom

*

Van mreže mina

 • *****
 • 192
Re: Rodjen pod (ne)srecnom zvezdom
« Odgovor #47 poslato: Februar 19, 2013, 07:29:49 posle podne »
ajd da budem i ja radoznala
jel moj Mo 90 Sa taj baksuzluk onako pridodao? posto je ona Fortuna u 6 na Algolu... :scared:
jel mi makar dete bolje srece (ne moras u detalje samo majka da ne brine) :king:

*

Van mreže alea

 • *****
 • 160
Re: Rodjen pod (ne)srecnom zvezdom
« Odgovor #48 poslato: Oktobar 25, 2013, 07:15:31 posle podne »
Citat
Najgore je ako je tacka fortune spaljena.

Moze li POF, u kontekstu ovog tumacnje, da bude kazimi?  :confused:

*

Van mreže Natasa

 • *****
 • 1570
  • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Rodjen pod (ne)srecnom zvezdom
« Odgovor #49 poslato: Oktobar 25, 2013, 07:48:03 posle podne »
Zasto da ne. Ovde se radi o eklitpici, blizini ekliptici, ali u slucaju tacke mozemo tumaciti samo konvencionalni kazimi jer tacka nije telo. Dakle, onih 17 minuta. Ipak, kako fortuna zavisi od tacnog stepena asc, vrlo tesko, zapravo, nemoguce je zakljuciti preciznost u okviru ovako malog dela stepena.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com

*

Van mreže alea

 • *****
 • 160
Re: Rodjen pod (ne)srecnom zvezdom
« Odgovor #50 poslato: Oktobar 25, 2013, 09:12:17 posle podne »
Meni je POF na istom stepenu kao i SO, i kao sto kazes, vrlo je diskutabilno da li je kazimi ili ne.
Mada, ako je spaljenost njeno najvece ostecenje, ja licno ne verujem da je moja POF spaljena.

Inace, na spisak nabrojanih pokazatelja (ne) srece, dodala bih  SA u 12 polju (mada je u neku ruku vec naveden u kontekstu kadetnosti)
Mislim da je on ovde, u kuci gde se raduje, vrlo los, i vrlo tezak.

Licno imam natal osobe, koja je zaista rodjena da za svaku svoju gresku ispasta petostruko.

Recimo, jedan banalan primer, osoba u sustini ne pije, ne pusi, ono, popije jako, jako retko, i prilicno malo, ali bukvalno istog tog dana zaustavi ga policija i dobije zabranu voznje naredna 3 meseca. Reklo bi se, takav covek nema prava na gresku.

Vladar ASC spaljen od SO u izgonu VI polju, a dispozitor im je retrogradni SA u 12 p. u konjunkciji sa MO, koji je svetlo vremena rodjenja, i ciji je dispozitor opet, taj spaljeni ME. Kao zacarani krug...
:confused:

Citat
Kroz istoriju astrologije određene modifikacije razmatranja ropstva možemo tražiti u izmenama značenja XII i VI kuće koje se u helenističkom periodu vezuju za tu tematiku. Pa tako, srednjevekovni astrolozi VI kući pripisuju sluge, podređene najamne radnike koji su vrlo često živeli na imanjima vlastodavaca, radivši ponekad samo za smeštaj i hranu. XII je pridodato značenje zatvora i zatočeništva, koje više nego očigledno ukazuje na umanjenje prava i slobode. Slična značenja ove dve kuće su zadržale i do današnjih dana

Imam primer muske osobe, koja je boravila u zatvoru, malo vise od godinu dana.

ASC je Rak a MO u Ovnu na vrhu 11. kuce, i 180SA u Vagi u 5.
Ali u 1 polju, skoro na ASC ima MA od koga se odvaja ME koji je zatim jos spaljen od SO u Raku ( MA/ME cest pokazatelj lopova inace, po Bonatiju, ako se ne varam, a verovatno i jos nekim astrolozima ).
MO se odvaja od njih, pa mozda zato nije dugo bio u zatvoru.
Inace, ME je vladar 12 p. a MA u Raku u konjunkciji sa ASC od 2*, vladar je 6 p. koje je u Skorpiji.
Mozda ga je ta separacija MO od MA0ME0SO oslobodila zatocenistva u zatvoru, ali nije ga oslobodila zatocenistva u ljubavi. Otprilike, sada je rob u sopstvenoj vezi, koja se zasniva na jednom sadisticko/mazohistickom odnosu... :thumbsdown:
« Poslednja izmena: Oktobar 25, 2013, 11:07:31 posle podne od strane alea »