O stepenu horoskopske tacke (rektifikacioni metod Pavla iz Aleksandrije)

  • 0 Odgovora
  • 2325 Pregleda
*

Van mreže Natasa

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
O stepenu horoskopske tacke (rektifikacioni metod Pavla iz Aleksandrije)
« poslato: Jun 17, 2017, 01:58:36 posle podne »
O stepenu horoskoposa (ascendenta) na osnovu metoda prezentovanih od strane Pavla iz Aleksandrije, iliti o nacinima rektifikacije kada je vreme rodjenja priblizno poznato.

Pavle ovaj odeljak pocinje pozivanjem na egipatske prethodnike i monomorijama koje se tretiraju, pre svega, u odnosu na trigonalne/triplicitetne parnjake. Monomorijski stepen svetla vremena, sto je SO u dnevnim, MO u nocnim rodjenjima, se poredi sa stepenom planete kojoj pripada, odnosno, stepenom trigonalnog parnjaka. Primer, naravno, moj. Moje natalno SO, kao vladajuce svetlo, pripada po monomorijskoj podeli stepenu SA. Ascendent mozemo pomeriti prema stepenu tog SA, odnosno, stepenu ME koji je njegov trigonalni parnjak. SA stoji na 2. stepenu znaka, ME na 15. a prema zvanicnom vremenu rodjenja asc je na 13. tako da ME priblizno odgovara stepenu asc koji bi trebalo, po ovoj metodi, pomeriti za dva stepena.

Pavle kao jedinog vladara elementa vode uzima MA.

http://www.projecthindsight.com/…/TablesP…/Tb2-Monomoria.pdf

Drugi nacin je da se termin MO prenese na termin ascendenta.

Treci nacin je da se vladar termina ili vladar domicila prenatalnog sizigijuma (mladog ili punog MO koji prethodi rodjenju) svojim stepenom prenese na stepen ascendenta.Slicno pominje i Ptolomej, s tim sto on opseg siri na sve vladare tog stepena. Posebno se istice situacija kada ista planeta vlada terminom i domicilom sizigijuma jer tada se stvar uzima kao pouzdana u smislu pomeranja ascendenta na stepen istog broja. U mom slucaju VE je, ne samo egzaltacijski, vec i almutenski vladar prenatalnog sizigijuma i ista stoji na 12. stepenu znaka Ta, sto bi vrlo blisko odgovaralo stepenu asc na 13. Le.

Cetvrti nacin se tice razmatranja triplicitetnih vladara dodekatemorije prenatalnog sizigijuma. Onaj od dva vladara koji je blizi nekom uglu svojim stepenom odredice i stepen samog ascendenta. Isto se moze uraditi i sa vladarima elementa znaka na ascendentu, narocito ako vladari dvanaestine prenatalnog sizigijuma nisu postavljeni u svojim domicilima ili bilo kom dostojanstvu.

Ove rektifikacione metode koristite jedino ako znate okvirno vreme rodjenja, odnosno, znak na ascendentu, ali niste sigurni u precizno vreme i stepen ekliptike na istoku. Takodje su vrlo pogodne za upotrebu u slucaju granicne pozicije ascendenta, kada se ne zna da li isti pada na kraj jednog ili pocetak drugog znaka.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com