Doriforija

D

Ovaj pojam se odnosi na kvalifikovanu snagu horoskopskog faktora i od posebnog je značaja u delineacijama pitanja profesije i društvenog statusa. Kako je materija razbacana u dva milenijuma pisane astrološke tradicije neophodno je proći kroz većinu relevantnih izvora da bi se pravilo objasnilo na sistematičan i dosledan način. Tri, odnosno, četiri doriforijske situacije se navode u izvorima.

Jedan od ranijih koji spominje sve situacije je Hefestion u 17. poglavlju. Doriforija postoji kada planeta u sopstvenom domicilu ili egzaltaciji na uglu formira aspekt sa planetom koja je, takođe, u svom domicilu ili egzaltaciji, poput Marsa u Jarcu u opoziciji sa Mesecom ili Jupiterom u Raku. Druga vrsta doriforije postoji kada svetlo formira aspekt sa nekom planetom, a koja se nalazi na uglu ili se samo svetlo nalazi na uglu. Za Sunce je bolje da je u aspektu sa deksternom dnevnom planetom (Jupiter,Saturn), za Mesec sa sinisternim inferiorcem (Merkur,Venera) ili noćnim superiorcem Marsom, ali je moguća i veza sa planetom iz suprotne sekte, iako se takva doriforija smatra slabijom. Po snazi idu redom aspekti trigona, kvadrata, opozicije i sekstila, ali se i ovo može relativizovati u skladu sa drugim kvalifikacijama ako je, na primer, planeta iz sekstilne doriforije iz iste sekte, na jednom od dva ugla, u sopstvenom domicilu ili egzaltaciji, dok je trigonska iz kontrasekte, bez značajne esencijalne pozadine i sl. Kao i u svemu poželjno je što veći broj kvalifikacija uzeti u obzir. Treća vrsta doriforije tiće se helijaćke faze u odnosu na Sunce i pozicije u odnosu na Mesec. Za Sunce doriforna je planeta koja je oko 15 stepeni ispred njega, za Mesec oko 7 iza njega (u teoriji se pominje i ceo znak iza Meseca). Indirektna doriforija, kao četvrta vrsta, postoji kada planeta aspektuje 15. stepen desno od Sunca, odnosno, 7. stepen levo od Meseca. Hefestion kaze da i svetla mogu da vrše ulogu kopljonoše za planete iz sekte ukoliko se nađu na uglu.

Kvalifikovana doriforija postojaće onda kada se više ovih situacija stekne u jednoj. Na primer planeta se nađe između Sunca i padajućeg Meseca. Tipičan primer za ovu situaciju je natal Novaka Đokovića koji između Meseca i Sunca ima Veneru i Jupiter. Obe su istočno od Sunca, a zapadno od Meseca dok je Venera domicilna u znaku ugla. Istovremeno Mesec je u sinisternom kvadratu sa parnjakom Marsom, preko recepcije u separaciji, prenoseći svetlo na duplo dorifornog Jupitera, čime se veza između Marsa i Jupitera preko uzajamne recepcije pojačava iako su oba kadentna.

Natalni horoskop Novaka Đokovića

Za više informacija o ovoj temi pročitajte i stariji tekst “O prominenciji” na veb sajtu.

Dodajte komentar

Kategorije

Najnoviji tekstovi

Najnoviji komentari

Arhiva

Tagovi

Meta