Zodijački znaci sa stanovišta tradicionalne astrologije (prvi deo)

  • 1 Odgovora
  • 4363 Pregleda
*

Van mreže Ivan

  • ****
  • 54
Zodijački znaci sa stanovišta tradicionalne astrologije (prvi deo)
« poslato: Decembar 29, 2013, 11:05:45 pre podne »
Zodijak je zamišljeni pojas na nebeskoj sferi, koji se pruža 8◦ severno i južno od ravni ekliptike. U prevodu sa starogrčkog, reč „zodijak“ znači „životinjski krug“
Zodijački znaci predstavljaju jednake segmente Zodijaka, od kojih svaki ima 30 lučnih stepeni.

 
Svoju svetovnu simboliku zodijački znaci imaju u okviru godišnjih doba kojima pripadaju. Tako ulazak Sunca u znak Ovna predstavlja početak proleća, koje se dalje nastavlja Sunčevim tranzitom kroz Bika i Blizance. Početak leta poklapa se sa ulaskom Sunca u znak Raka, koji tradicionalno predstavlja Ascendent Theme mundi, horoskopa u momentu nastanka sveta. Sledeća dva znaka, Lav i Devica takođe pripadaju letu. Početak jeseni je sa Sunčevim ulaskom u znak Vage, koje se nastavlja u Škorpiji i Strelcu. I na kraju godišnjeg cuklusa, početak zime obeležava ulazak Sunca u znak Jarca. Vodolija i Ribe koje slede poslednja su dva znaka zimskog perioda, čiji završetak predstavlja početak proleća.


Svoju metafizički ekvivalent zodijački znaci dobijaju tek sa razvojem helenističke filozofske misli. Aristotelova kosmološka hijerarhija veoma jasno i nedvosmisleno definisala je mesto koje zodijački znaci u njoj zauzimaju (slika ispod).
 
Iznad sfere fiksnih zvezda nalazi se nebo bez zvezda, granica vidljivog neba – sfera zodijaka. Poslednje što se čulom vida može osetiti je sfera fiksnih zvezda, zvezda nekretnica.
Podela znakova po elementu se zasniva na pripadnosti tripliciteta jednom od 4 ontološka elementa. Ti elementi su Zemlja, Voda, Vazduh i Vatra. Znaci u kojima počinju godišnja doba nazivaju se kardinalnim znacima – i to su dva solsticijalna (Rak i Jarac) i dva ekvinocijska (Ovan i Vaga) znaka. Fiksni znaci obeležavaju sredinu svakog od godišnjih doba, i slede nepodredno nakon kardinalnih: Bik, Lav, Škorpija i Vodolija. Promenljivi znaci se nalaze između kardinalnih i fiksnih znakova, i opisuju promenu jednog godišnjeg doba u sledeće.


Zodijački znaci svoje metafizičko značenje dobijaju tek u helenističkoj astrologiji, gde predstavljaju ideje u svom najčistijem obliku, sveukupne, nemanifestovane slike stvarnosti, koje sa prostorom, tj. mundanim kućama povezuju nosioci vremena, planete, kojih ima sedam.
« Poslednja izmena: Decembar 29, 2013, 11:18:49 pre podne od strane Ivan »
Being asked to what end he had been born, he replied,
"To study the Sun and Moon and the heavens."

Diogenes Laërtius, speaking of Anaxagoras.

*

Van mreže Nataša

  • *****
  • 1570
    • www.tradicionalnaastrologija.com
Re: Zodijački znaci sa stanovišta tradicionalne astrologije (prvi deo)
« Odgovor #1 poslato: Decembar 29, 2013, 11:14:21 pre podne »
Lajkovala sam vec na fb-u  :smiley: Dodala bih samo da Zodijak definitivno postaje odvojena sfera od nekretnica negde u poznom helenizmu, kada je Ptolomej u konacnici definisao astrolosku postavku prema precesiji i tada se 8. sfera Aristotelovog kosmosa podelila na 2 pa smo dobili i 9. Ovo pricam za slucaj da naidjete na razlicite predstave TA kosmosa, sa jednom sferom vise jer ih ima i vezane su za "konacnu" odluku, da je tako nazovemo. Idealna matematicka stvarnost (Zodijak) prema manifestovanoj.
astrološki tekstovi, izrada horoskopa, škola astrologije
www.tradicionalnaastrologija.com