Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Scriptorium / Odg: Kuce horoskopa-koncept i poreklo
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato Februar 18, 2018, 02:42:11 posle podne »
Osam strana sveta koje definisu horoskop. Posle ovog spomenucemo i egipatske dekane kao jedan od impulsa za podelu prostora na 12 kuca prema 12 dnevnih i 12 nocnih sati. Tako se u ovoj igri zvanoj radjanje horoskopije paralelno pojavljuju ideje o stranama sveta i podeli dnevnog vremena na 24 casa sto je uveliko vec bila praksa drevnih Egipcana.
2
Scriptorium / Odg: Kuce horoskopa-koncept i poreklo
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato Februar 18, 2018, 02:40:48 posle podne »
 Prva podela iz koje se kasnije razvijaju ostale, slozenije, jeste mundani kvadrantni sistem koji se u teoriji jos zove sistem centra ili kardines sistem. Dakle, prvi matematicki horoskopi sadrzali su 4 mundana dela karte omedjena sa 4 nebeske tacke koje su se odnosile na cetiri strane sveta. Horoscopus je istok, meridijan jug, tacka zalaska je zapad i donji meridijan sever.Prvi horoskopi funkcionisali su u okviru ova 4 mundana dela i o ovome ima reci u jednom starom hermetickom delu, u glavi XXIV gde stoji: "O cetiri cetvrtine osobe i o tome kako mozete spoznati cetiri covekova doba po osnovu njegovog rodjenja. Pocetak je horoskop (asc).Od njega do medium caelija je istocna, muska cetvrt i ova cetvrt oznacava prvo doba zivota. Od stepena mc do occasusa stoji zenska i meridijanska cetvrtina koja pokriva srednje doba. Ovo je juzni meridijanski kvadrant. Treca cetvrt je od occasusa do donjeg meridijana, to je muska cetvrt i oznacava prvu starost. Poslednja cetvrt od ic-a do asc je severna i zenska i oznacava krajnju i iznurenu starost". Rana astrologija je vrlo kratko delovala u okviru ove cetiri celine. U istom delu dalje se kaze: "Ako je MO u asc, a VE u cetvrti zalaska, a MA u mc, onda ce se roditi dete ropkinje ili neke osobe nizeg drustvenog polozaja..." Zanimljivo je to da bi, po ovom principu, i danas mogli da tumacimo sve vrste horoskopa gde kavadranti oznacavju doba zivota, a planete sve ostalo prema svojoj univerzalnoj simbolici. Posle kvadritoposa na istorijsku scenu u Hiparhovo doba i vek posle njega stupa oktatopos, mundani sistem osam kuca koji se dobijao prostom podelom svakog kvadranta na dva dela tako da svaka kardinalna tacka ima dve kuce, jednu koja se dize pre nje u pravcu primarne rotacije i jednu koja izlazi posle. Znacenja tih kuca su ista kao i danas. Kako kvadritopos predstavlja cetiri glavne strane sveta, tako i oktatopos ima veze sa jos cetiri sporedne strane, izmedju glavnih. Na jednom mestu se kaze da osim u vezi sa stranama sveta ove horoskopske kuce imaju veze i sa vetrovima koji su se, takodje, kvalifikovali prema stranama sveta. Najraniji izvori koji govore o podeli prostora jesu Hermes i Asklepije. To su kriptovana imena prvih astrologa koji su birali istorijske i mitske licnosti ciji je znacaj do tog trenutka bio dovoljno veliki da obezbedi fokus na ozbiljnosti racija koji su ti astrolozi uvodili u horoskopiju. Izvor pripisan Asklepiju svedoci o znacenju oktatoposa na nacin koji spominje i Firmik sedam vekova kasnije.
3
Natalna astrologija / Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato Februar 16, 2018, 06:46:41 posle podne »
Koji je dobio previse prostora i vremena i previse ozbiljnog pristupa, a covek je na nivou Imsiragica i Radmanovica. Od sada samo pesmice dolaze u obzir.
4
Natalna astrologija / Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Poslednja poruka od strane Cor scorpii poslato Februar 16, 2018, 05:43:29 posle podne »
Tupav ko nepismeni Imširagić

+ надобудно-неуравнотежени скрибоман са месијанским комплексом  :))
5
Natalna astrologija / Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Poslednja poruka od strane Miki poslato Februar 16, 2018, 04:51:56 posle podne »
Tupav ko nepismeni Imširagić

6
Natalna astrologija / Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato Februar 16, 2018, 04:45:20 posle podne »
 :thumbsup2:
7
Natalna astrologija / Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Poslednja poruka od strane Cor scorpii poslato Februar 16, 2018, 04:41:39 posle podne »
И тако је од ватреног заговорника знак=кућа Влајко стигао до
Citat
Sto se mene tiče, možeš raditi sa kućama što god želiš, za mene je to jedan zanimljiv teoretski antikvitet, koji ne samo da me suštinski ne dira, nego je i besmisleni konstrukt koji nema nikakvog odnosa sa stvarnošću
  :thumbsup2:  :D

8
Natalna astrologija / Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato Februar 16, 2018, 04:38:32 posle podne »
Poceo je sa odbranom nekakvih 12 tipova licnosti koji su postojali pre Zodijaka, iako ih niko u istoriji pre Grka ne prepoznaje i ne svedoci o njima, pa je nastavio da brani tezu da je znak isto sto i kuca, onda se upljuvao da dokaze da su kuce glupost, pa da on ne govori o licnostima iako govori o ljudima, da znak postoji bez ijedne reference, da je intuitivan i da on jedini na svetu misli tako. Da Grci nisu nista stvorili i da su neracionalni i da on ne priznaje istorijske cinjenice jer se njemu, eto, tako cini da, iako ne govori o ljudima, govori o tipovima licnosti kroz agregatna stanja. Dodao je da su Vavilonci intuitivno to bolje prepoznali dok nije shvatio da Vavilonci uopste nisu imali astroloski Zodijak i zavrsio u kucinama.Sve u svemu smak pameti.
9
Natalna astrologija / Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Poslednja poruka od strane Miki poslato Februar 16, 2018, 04:29:03 posle podne »
Moderna astrologija je prije svega jedan, nespretno izvedeni, zdravorazumski pokušaj da se čovjek riješi besmislenog balasta 
Jednako zdravorazumski koliko i ovo tvoje naklapanje

10
Natalna astrologija / Odg: Karakteristike Vodolije pred otkriće Urana
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato Februar 16, 2018, 03:16:27 posle podne »
"Strašno ne? Blasfemija do jaja. Ne dam čak ni nekom rođenom u znaku Raka da bude Rak :-) Da Sunce u znaku nema veze s odgovarujućim tipovima ljudi, sam uz početna kolebanja, otkrio već na početku interesa za astrologijom. Da ASC u znaku s istim nema nikakve veze sam otkrio odmah bez kolebanja.
Ali opet, tih 4x3 tipa koji ni sa čim nemaju veze vidim u metrou i na ulici, strše im svjetonazori iz poza, ali ne kao ličnosti nego kao cjelinske suštine sa svojim posvuda ponavljajućim obrascima. "


Nije strasno, vec je glupo. Pricas o ljudima, ne svemu sto vidis, onda negiras da svedocis o tipovima licnosti, vec "celinskim sustinama". Alo, Pozega, zasto onda celinske sustine ne primenjujes na sve sto vidis, vec samo ljude? "Jedan mali, fiziognomski dio toga sam grubo portretirao i prezentirao na vašem forumu"

Dakle, govoris samo o fiziognomiji, ne tipovima licnosti?

"Sve je jednom bilo prazno i kasnije napunjeno smislom, i to u slojevima jedno preko drugog. I kuće su još banalnija trisekcija kvadranta od zodijakalnih, nastalih iz djeljenja prostora preko vrha, dna neba i horizonata koje su naknadno obilato nabijene smislom, iako su isto tako bestjelesni. Da ih je postalo 12 je simptomatično i u tipološkom smislu. 3x4 je možda već odgovarajuća slutnja, izgubljena u zbrkanim asocijacijama. Smisao se mjenja, raste. U startnoj fazi astrologije su se prostori i vremena obilato mješali. I za elemente se nekad vjerovalo da sadrže 4 taktilne kvlitete, a oni su u stvari samo “eterična” forma agregatnih stanja :-)"


Sa ovim nisi rekao nista, a da ti je 12 simptomaticno sa matricom 4x3 moze da ti bude samo to, simptomaticno, s obzirom da su istoricari resili ovo i zakljucili da se radi o 24 dnevna casa od kojih po dva pripadaju jednoj kuci. Odnosno, kuce horoskopa imaju veze sa dnevnom rotacijom neba. Sad jos da dokucis kako 24 casa rasporediti na 12 kuca.

 "Veli, ne postoji a priori. Jeste vi učili logiku na pravnom fakultetu? Pa valjda postoji upravo samo a priori, jer to što se “omeđi i konkretizira”


Bas se pravimo blesavi jer nas je sramota, zar ne Gnomo? Znas ti odlicno sta sam ja rekla, da znak ne postoji u pojavnosti a priori, vec tek kontekstualno. Aprioran je samo Zodijak van horoskopskog konteksta, ne i konkretan covek, pojava, dogadjaj koji objasnjavas. Nisam li rekla da je znak sve sto moze biti. Znak u horoskopu i znak po sebi nisu isto, odnosno, ne opisuju se isto i zato oni koji su ovo osmisljavali razdvajaju taj nivo prve skice i opstih atributa od nivoa koji se odnosi na mundano, katarhai, natalno i posebne atribute u vezi sa tim.

"Ni jedan moderni astrolog ne misli kao ja da je zodijački znak nešto bez ikakvih relacija."


Nijedan moderni astrolog, nijedan tradicionalni astrolog, nijedan istoricar nauke (jer oni su se prvo bavili istorijom astrologije), samo ti. Na kraju dodjosmo do ovog zakljucka.
" Ličnost i za modernistu nije goli solarni znak, nego skup horoskopskih faktora"Znaci ipak svedocis o 12 tipova licnosti, ne o, kako ono rece, celinskim sustinama:)))) Tu su ljudi, njihove poze, energije temperamenti, fiziognomije, ali ne kao licnosti, vec kao nesto sto ni sam ne razumes, a sto Valens kojeg si kao citao stavlja u prvi red skica o znaku koji se tada ne odnosi na coveka samo, vec sve u pojavnosti. Cas govoris o opstem, cas o pojedinacnom.
 
"Jel ti to sa tim poređenjima sa Radmanovićima i Bogdanovićima, za koje znaš da nemam pojma tko su, tražiš podršku šire publike da bi svom iskazu dodala mase? :-) Ja bi prije rekao da je TA u gluposti teško nadmašiva. Da netko uopće slijedi taj somnabulni mix nervozne matematike i apofanije, koji dokazano ne funkcionira, pokazuje jasno koliko se ljudi ne vole suočavati sa realnošću. Ne iznenađuje nimalo da su paranoja, zavjera i bogobojažljivost odmah tu u blizini."

Posustajes Gnomo, vidno je da vise nemas snage ni inspiracije da vrtis jedno te isto i bivas uhvacen u nelogicnsti. Verujem da mozda i ne znas ko je Bogdanovic, ali Radmana nema sanse da si omasio jer visis na Dijalozima non-stop. U tom smislu Radmanovica potezem zarad opstenarodnog veselja jer je on, u poslednje vreme, paradigma nase kriticke poente. Nije jedini svakako, ali jeste trenutno aktuelan. On ovo cita pa i zato, uvek se obraduje kada ga prozovem, bude mu toplo oko srca. Sta bi ti pre svih rekao o tradicionalnoj astrologiji je, videli smo, preduslovljeno potpunim neznanjem materije tako da je irelevantno. Nismo mi paranoicni, no se veselimo i zajebavamo sa nadobudnim neznalicama, pa svemu dajemo teatralnu scenografiju.

"Osim toga, mislim da su kuće u konstituiranju današnjih zodijačkih znakova imale sasvim zenemarujuću ulogu. Sendetarne kvalitete se npr. mogu izvući iz suštine mjeseca, kako iz moderno tako i iz onog tradicionalno opisanog, bar iz jedne varijacije njegovog opisa."


Kako da ne, Mesec sedentaran u tradiciji. Hahaha. Najbrze nebesko telo sa najvidljivijim izmenama manifestacije kroz kvalitet svetlosti. No, sta sa ovim? Kuce jesu u vezi sa planetama, a ne znacima, to je tacno pa je MO u radovanju u nomadskoj 3. Bezveze ti je ovo kao i prethodno, o cemu ti pricas jebote.

"Moderna astrologija je prije svega jedan, nespretno izvedeni, zdravorazumski pokušaj da se čovjek riješi besmislenog balasta"


Vrlo nespretan i nesrecan pokusaj ispodprosecnih ljudi da se bave intelektualnim usvajanjem vrlo slozene materije. Ono sto je za tebe besmisleni balast je, zapravo, tezina savladavanja doktrine i, jeste, to sam i rekla kada sam objasnjavala kako su burzuji s pocetka 20. veka resili taj problem. Nece ti poci za rukom da dezavuises poentu pozivom na nekakve smislene i pozitivne konotacije. Jednostavno, radilo se o neadekvatnosti prijemnika. Bas kao kada domacica pokusava od druge da razume kvantnu fiziku. Nije da joj duh ne vrca od znatizelje i zdravog poriva, ali kapaciteti ne daju. Srce hoce, a dupe klokoce.

"Grci su moj đoko. Njihov astrološki racionalitet postoji samo u tvojoj mašti. Već sam naveo koliko su ovi običavali kasapiti jedan zodijački znak nasilnim isprobavanjem raznih divizora na njemu."


Ti si jedini covek na svetu koji tvrdi ovo da Grci nisu bili racionalni u konstrukciji astrologije. Nedostojno je da ti citiram navode doktora nauka koji su celu svoju karijeru posvetili izucavanju porekla astrologije. Pa cim su, kako ti kazes, nasilno isprobavali divizore, zakljucak je da su svemu racionalno pristupali. Jednostavno pitanje iz ovog sledi je sta je Zodijak bio pre Grka? "Veli, treba pročitati njih petoro i onda ubrati cjelinski smisao egzaltacija haha, a njih petoro se usraše od naprezanja da materiji dadnu zaokruženi smisao."

Upravo suprotno, nema naprezanja u pokusaju da se materija objedini i zaokruzi. Grci to nisu radili dok je proces kreacije bio u toku. Tek posto je svrsen dolazimo do nesto celovitiih prezentacija. Naravno, Grci su ti koji su stvorili astroloski Zodijak, veze sa planetama, kuce, aspekte, dostojansta i sve ostale delove tela astrologije tako da pre njih, to sto se tebi cini, nije ni postojalo.

"Može biti da ti dajem dovoljno povoda da se uvjek kačiš na ličnost, ali sigurno je i to vama TAstrolozima refleks koji ste grupno razvili i kojim karikirate moderniste ili neistomišljenike da bi vam bili bolja meta. Ličnost u svemu tome nije primarna. Iza toga postoji još nešto apstraktnije, do čega se dolazi “morfologijom” fenomena. Kad kažem da je Jarac udaljavanje, opredmećenje, opustošenje, mineralizacija i sl."


Naravno da mi dajes povoda jer konstantno govoris o ljudima, a kada o njima govorimo moramo govoriti o licnostima. No, ako govoris o apstraktnijoj prethodnici opet smo na mome. A priorna prethodnica i horoskopska posledica nisu isto. Morfologija fenomena, udaljavanje, opustosenje, minimalizacija, to je sve vrlo nalik prethodnim skicama starih autora. Znaci, ne govoris o 12 tipova licnosti koji postoje pre nego sto su Grci postavili sve ovo kao sistem? Ako tvrdis da Zodijak u astroloskom  kontekstu postoji pre Grka molim te to i dokazi. Bice to sigurno veliko otkrice za istoriju astrlogije.

"Tko zna šta se tu sve tkalo jedno u drugo. Kad bacimo oko na mjesečevu simboliku, s jedne strane imamo plodnost, plod, maternica, majka, trudna žena, naslijeđeno; i s druge nešto sasvim drugo i što očigledno nema veze sa nabrojanim, ali očigledno ima sa njegovom kućištu radovanja: promjenjivosti, pokret, promjena, saobraćaj, sestre i sl. koje se veže uz 3. kuću. Ovako nešto nekoherentno jednostavno ne može važiti. Simboli imaju svoje kompaktno jezgro iz kojeg se analogije takoreći same od sebe “odvijaju”. To nije tabela korespodenci ili aforizam nekog mudraca proteklih epoha, nego živa suština koje samo poetski i ne matematički um može doseći."

Znamo dosta toga vec. Sta kazes, ne moze da vazi nesto tako nekoherentno. Opet, sta bi ti i svi ostali znali o astrologiji bez Grka. Oni su je kreirali. To je njihovo delo. Simboli imaju kompaktno jezgro kazes i to nema veze sa aforizmom starog mudraca? Vidi se da ne znas o cemu govoris. Zar ti verujes da bi ista o astrologiji znao da taj mudrac nije racionalno povezivao zakljucke iz vise nivoa? Nista tvoja poezija ne bi rodila da Grk sve pre tebe davno nije uoblicio, a ti kroz najpovrsnije ucenje pokupio i sada to predstavljas kao intuitivnu tvorevinu koja je potpuno cista u svojoj preduslovljenosti. Kako da ne. Uzeo si delo jedne epohe i sada tvrdis da ono postoji i bez njenih tvoraca. Svasta.

"Ako se Škorpion, Ovan, Strijelac, Lav dobrim djelom podudaraju sa njihovim domicilnim planetama, zašto bi onda Mjesec bio jedno a Rak nešto u djelovima skoro suprotno? Da nije i Rak oskrnavljen transferom smisla 3. kuće?"


Podudara se i on, otkud ti da se ne podudara. Dala sam ti primere za vezu Raka i Meseca. No, nisi ti ponovo celinu razumeo. Znak se kvalifikuje, ne samo kroz domicilnu planetu, vec i planetu egzaltacije, triplicitetne vladare, modalitet, element, godisnje doba kojem pripada, termine, parane i dekanata. To su elementi koji su ucestvovali u kreaciji opisa znaka prema konkretnom horoskopskom kontekstu. Zato je Rak u tradiciji pokretni, puteni bonvivan velikih zudnih i zivotnih apetita jer je Mesec simbol tela i vitalnosti, otelotvorena dusa vezana za zemaljsko i zudno jer je, opet, najblizi u sferama zemlji. Ovo me prethodi filozofski kontekst konstrukcije duse. Kod Grka sve je povezano i da bi se govorilo o dusi mora se razumeti da i dusa ima konstrukciju, polaritet, visi i nizi deo koji se manifestuje u svemu pojavnom. Astrologija se ne moze shvatiti bez filozofskog konteksta iz kojeg je nastala. Jupiter dodaje ekstenzivnost principa pa je covek jos vise zudan za svim onim sto Mesec esencijalno jeste. No, Venera i Mars participiraju preko vodenog tripliciteta. Dekanati svaki deo posebno kvalifikuju. Oni su vremenom integrisani u solarni Zodijak. Moderna je jedan deo znakova izmenila pogresno, sponatno i vrlo povrsno u prenosu, verujuci da su znak i kuca isto. Nisu isto! Navikli ste da je isto, ali to je greska i zato vas tip Raka ne lici na tip horoskopskog Raka nativiteta iz tradicije. Ti si to tako naucio i sada, kada si shvatio da tamo neki ucenjaci tvrde i materijalno dokazuju da kuce i znaci nisu bili isto kod onih koji su astrologiju stvorili, ti sada pokusavas da dezavuises nameru i racio tvorca samo da bi svoje, na koje si navikao, ocuvao. Otud licno izbija iz tebe jer ti ovo sve licno shvatas. Nesto za sta si verovao da razumes perfektno je sruseno. Potezes odbrambene mehanizme. No, svi smo mi prosli kroz to, ja jos 90 ih proslog veka i brzo je to islo kod mene. Nisam psiholog pa necu ulaziti u objansjavanje zasto su neki ljudi vise neotporni na cinjenice od drugih i zasto se iracionalno drze za propale obrasce.

"I valentov zluradi Škorpion, ubojica, izdajica, razarač svojine, zločinac, provalnik, trovač, mrzitelj vlastite familije? i valentova Djevica birokrat i knjigovođa? svi čulni i senzualni?"


Da, sta sa ovim? Zudni su svi zenski i nizi elementi blizi zemlji kao sferi u ukupnj shemi astroloskog univerzuma. I Jarac je zudan znak. No, nisu oni logicirali samo kroz rod znakova i simboliku elmenata kroz njihovu hijerahiju, vec i kroz prizorne slike samih znakova pa su zudni svi zivotinjski, ne samo zenski. Devica je cesto van te konstrukcije jer je ljudski, ali Jarac nije. Vidis da je racionalno.

 
Stranice: [1] 2 3 ... 10