Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Natalna astrologija / Upotreba triplicitetnih vladara prema Andarzagaru
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato April 06, 2018, 06:04:07 posle podne »
Revoluciju u upotrebu triplicitetnih vladara od ranog srednjeg veka u astrologiji sprovodi relativno misteriozni persijski astrolog Andarzagar o cijem radu saznajemo posredno, preko drugih astrologa. Ne zna se pouzdano ni kada je ziveo pa je nekoliko vekova u opticaju. Za razliku od Grka koji su triplicitete tumacili relativno restriktivno (istini za volju i kod Doroteja vec postoje naznake ovoga, poput triplicitetnih raspodela znaka u 4. kuci koji nose razlicito znacenje) ovaj astrolog produbljuje mogucu delineaciju elementalnih dispozicija tako sto, osim vladara pojedinih tematskih celina horoskopa (vladara kuca), u ravnopravnu nadleznost postavlja i vladare elementa. Svaka kuca tako dobija, ne jednog, vec cak cetiri moguca vladara. Ascendentom u celini vlada vladar znaka u koji pada i isti predstavlja osobu u prvoj liniji, ali posebno gledano, tek prvi vladar elementa znaka na ASC simbolizovace prirodu i karakter osobe u uzem smislu, dok ce drugi elementalni vladar simbolizovati njegovo telo u specificnijem opisu, a treci smrt. Treci, pomocni vladar elementa, u vecini tematskih celina objedinjuje i koriguje znacenja prva dva i nosi posebno trece znacenje. Na mom primeru: ASC u Le, rodjenje dnevno, prvi vladar elementa je SO u Pi u 8. i ono opisuje moju prirodu, karakter, voljnost, zudnost, mane...JU je drugi vladar i stoji u Co u 6. (prilicno me dobro fizicki opisuje) i treci SA dodaje prethodnoj dvojici ponesto od svoje simbolike, korigujuci njihova cista znacenja i dodatno odlucuje o kraju mog zivota. SO kao vladar ASC u znaku Le nece za sve imati jenak znacaj jer ce za rodjene nocu JU imati prednost u opisu licnosti, a SO u opisu fizikusa, obrnuto je za Le na ASC kod onih rodjenih danju. O temi smo vec vise puta govorili, ponovicu tekst sa foruma. Temu ponavljam inspirisana jucerasnjim tekstom o petoj kuci za koji je Goran dao link jer je sa ovom temom neposredno povezan.

JEDNO CARSTVO TRI VLADARA

Triplicitetni vladari elemenata, od svih deriviranih specificnosti tradicionalnog astroloskog predmeta, najupornije ostaju u upotrebi, prakticno, preko 1000 godina. Prvobinto afirmisani kroz Dorotejevo delo koje se, pre svega, zasnivalo na triplicitetnoj podeli univerzalnih signifikacija planeta, vladare tripliciteta u istom maniru nasledjuju i srednjovekovni arapski autori. Dva, odnosno, tri opsta pristupa se mogu izdvojiti u posebne celine u vezi sa ovom temom. Prva, najjednostavnija, je celina koja triplicitete postavlja kao nosioce vremena, prakticno, kroz podelu pojedinacnih sektora na tri zivotna perioda gde se prvom vladaru dodeljuje prva trecina zivota u vezi sa znacenjem kuce, drugom druga trecina i trecem poslednja. Al Hajat, recimo, predstavlja autora koji objedinjuje sve moguce nivoe interpretacije ove vrlo tradicionalne specificnosti. Pre razmatranja posebnih delova natalnog dijagrama on pocinje sa cuvenom Dorotejevom procenom opstih preduslova kvaliteta rodjenja kroz triplicitetne vladare svetla vremena i znaka na ascendentu, s tim sto u vezi sa znakom ascendenta, zanimljivo, pravi malu kvalifikaciju objedinjujuci ih sa domicilnim vladarima prva tri mundana ugla. Tako, prvi vladar znaka na ascendentu tek u poredjenju i otkrivanju veze sa vladarem domicila tog znaka, svedoci o opstem kvalitetu zivota u prvoj njegovoj trecini. Drugi vladar tripliciteta se dovodi u vezu sa domicilnim vladarem MC-a, odnosno, 10. znaka od ascendenta, a treci sa vladarem descendenta. U sustini, ovaj mali kvalifikovan doprinos Dorotejevom metodu nije nista drugo do spoj dva pristupa potpuno istoj stvari.

Dorotejeva triplicitetna dispozicija univerzalnih signifikacija planeta zadrzava se i kod ovog autora koji u delu natalne tematike, koja govori o potomstvu, niz raznorodnih pravila okoncava procenom triplicitetnih JU dispozotora jer je JU prvi univerzalni signifikator plodnosti i potomstva. Jednako tako, u delu o braku, VE je ta koja niz okoncava sa svojim triplicitetnim dispozicijama kao univerzalni signifikator spajanja. Al Hajat je jedan od onih autora koji je prosirio moguce tumacenje tripliciteta jer je iste iz mundanih segmenata upotrebio za signifikaciju razlicitih stvari koje jedna horoskopska kuca simbolizuje. Tako, recimo, stariju bracu vidi kroz prvog vladara triplciteta treceg znaka od ascendenta, srednju kroz drugog, a najmladje kroz treceg. Vladari tripliciteta u analizama gotovo svih mundanih kuca ravnopravni su sa vladarem domicila znaka u koji kuca pada i on na to izricito i upucuje. Povremeno, u vezi sa pojedinim temama natala, poput teme o smrti i kraju zivota, poziva se na jedan sticajni faktor, tzv. almuten koji se dobija zbirom dostojanstava prirodnih signifikacija, derivacija i mundanih vladarstava. Tradicionalna astroloska teorija tako otkriva neverovatnu sirinu koja nam je dopustena u pristupu tumacenju. Vladari tripliciteta su jedna od tih stvari koje doprinose otkrivanju viseslojnosti jedne kuce i samo jedna planete. JU ce tako simbolizovati opsti kvalitet beneficija na svim nivoima, prvog nosioca potomstva, prvog nosioca materijalnog blagostanja i svetovne afirmacije, ali i sve ono na sta se odnose kuce cijim domicilnim, triplicitetnim ili almutenskim zbirom vlada. Jedan faktor na ovaj nacin postaje najveca beneficija i najveca maleficnost, recimo, jer se moze desiti da ugaoni JU vlada almutenskom dispozicijom tacke fortune, ali i almutenskom dispozicijom faktora smrti (asc, 8. znaka, 4, 7 i 8. znaka od svetla vremena ili tacke fortune). “Sto me hrani, to me ubija” bila bi adekvatna deviza za ovakve situacije.

Al-Andarzagar je persijski astrolog iz ranog srednjeg veka (ne zna se pouzdano kada je ziveo). Znacajan za nasu pricu ovde je po tome sto je triplicitete rasporedio prema podeli stvari koje pripadaju jednoj mundanoj kuci. Iako i on zadrzava trend procene opstih uslova zivota kroz vremenski raspored vladara tripliciteta, specifican je jer prvi uvodi i drugi nacin tumacenja ove stvari. Tako prvi vladar tripliciteta znaka na ascendentu simbolizuje osnovni temperament i prirodu rodjenog, njegove zudnje i zavisnosti (najvece karakterne slabosti) kao i opsti kvalitet njegovog zivota u prvoj trecini. Drugi vladar tripliciteta se vise odnosi na fizicki deo licnosti, fizcku vitalnost i drugi deo zivota prema opstem kvalitetu. Treci vladar je korektivni, kvalifikuje oba prethodna dodatno i posebno simbolizuje smrt rodjenog.

Drugu kucu rasporedjuje samo preko vladarstva nad vremenom, u opstem maniru i trendu, ali se ovde namece kao vrlo opravdano pitanje da li je legitimno vladare tripliciteta znaka 2. kuce rasporediti kao i u slucaju ascendenta. Logika koja se namece iz ovog pristupa je logika “vecih i uobicajenijih stvari na prvom mestu” koja se tice onoga sto nam prvo pada na pamet kada govorimo o nekoj kuci. U slucaju 2. to je novac i to su pokretne materijalne vrednosti, zbog cega postaje logicno prvom vladaru tripliciteta dodeliti vladarstvo nad ovim stvarima. Drugi vladar odlazi na ono sto je u drugoj liniji odredjeno kroz teoriju da pripada ovoj kuci. Najcesce su to pitanja hrane, odece i materijalnih sredstava za odrzavanje potreba tela. Na trecem nivou u 2. nalazimo mnogo toga, od advokata, reprezenata, zastupnika, svih onih koji nas na neki nacin profesionalno podrzavaju, ali i psiholoske interpretacije poput samopouzdanja i samovrednovanja. Treci vladar tripliciteta znaka 2. prema iznetoj logici prezentovanoj od pomenutog autora, vlada ovim stvarima.
Treca kuca, kao i slucaju znatno poznijeg Al Hajata, se rasporedjuje prema starosti brace i sestara.
Prvi vladar tripliciteta 4. simbolizuje oca i muske pretke, drugi vladar domovinu i nekretnine, treci kraj svih stvari i zatvaranje na duzi period.
Prvi vladar elementa 5. znaka simbolizuje potomstvo, drugi zudne kapacitete licnosti, a treci glasnike i ambasadore.
Sesta se kuca rasporedjuje na sledeci nacin: 1. bolesti i fizicki integritet, 2. podredjeni, 3. korist od istih i zivotinje koje nam sluze kao i zatocenistva.
Sedmo polje: 1. supruznik/ljubavni partner, 2. oponenti, 3. saveznici.
Osma kuca: 1. smrt, 2. stare stvari, 3.nasledstva.
Deveta kuca: 1. putovanja, daljine, 2. religioznost i duhovne aspiracije, kvalitet i forma duhovne afirmacije, 3. visa znanja, nauke, astrologija.
Deseti znak (kuca, polje): 1. svetovna vlast, visok polozaj i cast, 2. slava i, zanimljivo, hrabrost, 3. istrajnost i upornost u delu i nazoru.
Jedanaesta kuca: 1. vladar tripliciteta simbolizuje nadu i optimizam, 2. prijatelje, a 3. korist od istih.
Dvanaesta kuca : 1. neprijatelji, 2.srecu u nesreci i 3. velike zivotinje.

Dorotejevi tripliciteti na kojima su izgradjene sve ove metode su:
vatra: SO,JU,SA danju, obrnuto za prva dva nocu
zemlja: VE,MO,MA danju, obrnuto za prva dva nocu
vazduh: SA,ME,JU danju, obrnuto za prva dva nocu
voda: VE,MAMO danju, obrnuto za prva dva nocu

U mom konkretnom slucaju (17.3.1972. 13.45. Beograd), recimo, astrologija, prema ovom metodu, nije prezentovana vladarem 9. znaka, MA, jer 9. od asc je Ar, vec Sa u Ge u 11. jer je treci nosilac tripliciteta 9. znaka. Mozemo, naravno, ovo primenjivati i na kuce prema projekcionoj podeli prostora, stvar izbora. U tom slucaju, MO na mc-u u 9. bi bio signifikator “moje” astrologije, ali se cini da SA u ME znaku daleko vise odgovara.
2
Natalna astrologija / Solarni povratak na starogrcki nacin
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato April 06, 2018, 06:02:41 posle podne »
"Posto odredimo poziciju zvezda (planeta) na dan rodjenja u godini koju analiziramo, ascendent povratka godine izracunavamo na sledeci nacin: dok Sunce jos uvek boravi u znaku u kojem je bilo u vreme rodjenja, tragamo za trenutkom u kojem ce Mesec u odnosnoj godini doci do stepena na kojem je bio u natalu. Taj trenutak odredice i ascendent u toj godini." Vetije Valens, V knjiga Antologije.

Ovo je kvalifikovan metod solarnog povratka koji podrazumeva, ne povratak Sunca na natalni stepen i minut, vec povratak Meseca na natalni stepen (ne obavezno i minut), a prvi put za period u kojem Sunce prolazi kroz natalni znak. Kombinacije su takve da mozemo kombinovati ovako izracunate kuce sa pozicijama planeta u trenutku egzaktnog povratka Sunca ili sa pozicijama planeta za tako iskombinovan solar. Ono sto je najvaznije, sudeci po Valensu, je da uocimo da li nesto egzaktno pada na osu horizonta i da li ista nesto egzaktno zahvata u natalu.

Dakle, uradite softverski uobicajen solarni povratak za poziciju Sunca pa onda odredite posebne vrhove kuca za poziciju povratka Meseca dok je Sunce u natalnom znaku (nezavisno od toga da li je ili ne blizu natalnog stepena) i kombinujte planete iz egzaktnog povratka unutar rasporeda kombinovanog povratka ili gledajte samo planete iz ovog drugog. Kada sam rodila acendent kombinovanog povratka bio je egzaktno na vladaru moje 5. kuce. Kada sam upoznala sadasnjeg supruga Mesec iz kombinovanog povratka bio je tacno na descendentu istog. Za vreme jedne druge, vazne, emotivne veze, Sunce je bilo na DSC kombinovanog povratka. Podrazumeva se da se i ostali hronokratori rasporedjuju unutar povratka i tumace na nacin koji sam vise puta izlagala interpretirajuci Masarove prediktivne metode i njihovu kombinatoriku. Obavezno posmatrajte vladara profekcione godine i vladara terminske distribucije. Na raspolaganju, dakle, imamo, ne jedan, vec dva solarna povratka.
3
Natalna astrologija / Odg: HOROSKOPSKI FAKTORI BRAKA I LJUBAVI PREMA VETIJU VALENSU
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato April 06, 2018, 05:51:47 posle podne »
Najcesce navodjena pravila u vezi sa brakom i ljubavnim partnerstvima redovno se ticu znaka 7. kuce, vladara ove kuce, tacke braka (najvaznija, u smislu najcesce navodjena, je tacka sa Saturnom i Venerom u formuli) i Venere, jednako preko njene osnovne pozicije i aspekata koje prima i vladara tripliciteta znaka u koji pada. Dorotej je autor koji Veneru postavlja u prvi plan, jednako u muskim i zenskim rodjenjima i jednako prema njenim triplicitetnim dispozitorima. Sedma kuca i nekolicina tacaka dolaze tek posle Venere kod ovog autora. Ptolomej opet u muskim nativitetima prednost daje Mesecu, u zenskim Suncu, dok Venera i Mars spadaju u natalne signifikatore seksualnosti itd. No, Vetije Valens je posebno zanimljiv jer pricu o braku pocinje sa Mesecom. Na pocetku svog pisanja, kod opstih opisa planeta, za Mesec kaze da predstavlja: "zivot, telo, majku, izgled, vid, negu, starijeg brata, kraljicu, vlasnistvo, materijalnu srecu, grad, masu ljudi, putovanja, lutanja i zajednicki zivot, odnosno, legalni brak." Kao i u svemu Vetije prvo pise o opstim znacenjima u odnosu na sve grane astrologije. Tako je Mesec u mundanoj katarhai jednako grad ili je narod u nekom mundanom ciklusu ili je kraljica zbog radovanja u 3. kuci, koja je sedma od radovanja Sunca u 9. Mesec je i jedan od faktora procene materijalne situacije pa je uvek ravnopravan uz vladara 2. i njegovu tacku, tacku fortune i po ovom pitanju. Kao univerzalni horoskopski faktor kosignifikuje, prakticno, svako pitanje svakog horoskopa, jednako natalnog, horarnog ili mundanog. Zanimljivo ja da kao univerzalni zenski simbol Mesec kod Valensa simbolizuje i starijeg brata zbog radovanja u trecoj kuci. Mesec tako univerzalno vlada ovim delom horoskopa, ali po Haldejskom redosledu pada u 7. (Ovo Lili spominje na kraju tradicionalne astroloske epohe). No, ovde je Valens zanimljiv jer Mesecu u Mesecevim derivacijama dodeljuje jos jedan nivo znacenja u vezi sa pitanjem braka. Posle 7. kuce i Venere, Mesec je najvazniji faktor, odnosno, dve tacke u kojima Meseceva simbolika participira, a to su tacke duha i fortune. Pre ovoga na jednom mestu kaze da posebno mlad mesec simbolizuje brak u nekim ciklusima. Fortuna i duh su tacke odnosa muskog i zenskog svetla pa je u muskim rodjenjima: "Mesto braka tacka duha, u zenskim se o ovom pitanju valja suditi prema tacki fortune jer ova mesta sjedinjuju Sunce i Mesec. Jednako za muskarce i zene neophodno je proceniti stanje ovih tacaka, kvadrate i opozicije koje primaju, njihove vladare i videti da li su oni benefici ili malefici."

Uobicajena je derivacija od fortune kao alternative ascendentu pa se brak prosudjuje po sedmom znaku od ove tacke, no kod Valensa Mesec, fortuna i duh imaju ekskluzivno znacenje i za ovo pitanje po sebi. Dakle, fortunu ne gledamo kao drugi ascendent, vec tacku braka i mesto braka u rodjenjima zena. Duh je mesto braka u natalima muskaraca. Pokusajte sa ovim. Pogledajte koje aspekte prima, narocito kvadrate i opozicije jer i kod Doroteja planeta u kvadratu sa tackom braka je najvaznija po ovom pitanju. Gde stoji fortuna, odnosno, duh, u kakvoj kuci i gde je vladar znaka u kojima se nalazi. Par vrlo konkretnih informacija cete dobiti samo na osnovu ovog. Dakle, fortuna je mesto braka u natalima zena, tacka duha u natalima muskaraca.
4
Natalna astrologija / HOROSKOPSKI FAKTORI BRAKA I LJUBAVI PREMA VETIJU VALENSU
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato April 06, 2018, 05:50:43 posle podne »
1. 7. kuca sa vladarem i aspektima
2. Venera prema sopstvenoj poziciji, svim mogucim kvalifikacijama, ali i prema kvalifikacijama njenog dispozitora. Takodje, manje primetno, ali prisutno kod ovog autora je i pozivanje na stanje Venerinih znakova, ne samo Venere.
3. Cetiri relevantne tacke braka. Vetije je ovde specifican jer dve primarne hermeticke tacke dovodi u vezu sa ovim pitanjem s obzirom da fortuna i duh predstavljaju fokusnu tacku odnosa luminara projektivanu od ascendenta. Fortuna, kao lunarna tacka, tako simbolizuje i tacku braka i ljubavi u zenskim nativitetima, duh kao solarna isto to u muskim.

Vetije je specifican sto tacke konstruise u zavisnosti od pola rodjenog. Zenska tacka braka, pored tacke fortune, dobija se na osnovu distance izmedju Meseca i Marsa koja se odbija od stepena ascendenta. Muska u obzir uzima rastojanje izmedju Sunca i Venere, a prema stepenu ascendenta. Vetije objasnjava i logiku koja lezi iza obe ove formule i poziva se na egzaltacije. Naime, Venera vlada znakom koji je 7. u odnosu na solarnu egzaltaciju, a Mars vlada 7. znakom od znaka lunarne egzaltacije.

Aforizama u ovom poglavlju negove Antologije ima toliko pa cu nabrojati samo neke i to one koje se mogu smatrati generalijama nezavisno od ovog autora.

Kada govori o Veneri njena pozicija u kardinalnom ili znaku dve figure uvek svedoci o visebrojnosti ili nestabilnosti neke vrste kada su ljubav, brak i ljubavne veze u pitanju. Ubedljivo najgora od svih mogucih kombinacija je njena veza sa Saturnom, posebno preko kvadrata i opozicije. Cak i kada je Venera dostojanstvena veza sa Saturnom je kvari pa ce, po njemu, zena sa takvom planetarnom kombinacijom privlaciti paznju socijalno nisko rangiranih muskaraca, ruznih muskaraca, bolesnih ili starih musakraca. Negativna je cak i veza Venere i Merkura jer isti, sa jedne strane, daje partnera koji je previse posvecen merkurijanskim prioritetima i ucenjima da bi imao snage za venerijanske. Takodje, i Merkur moze biti simbol veze sa drustveno nisko rangiranim muskarcima.

Suprotno ovome veza sa Jupiterom ukazuje na partnere i partnerke iz vise drustvene hijerahije.

Ako Saturn kulminira, a Venera je na donjem uglu ili veza ide preko linije zapda i severa (kvadrat) je posebno losa konfiguracija koja ukazuje na partnera/partnerku iz nizih drustvenih nivoa. Vetije je prilicno opterecen vezom Venere i Saturna koju smatra najgorom mogucom kada su ljubavne prilike rodjenog u pitanju.

Nezavisno od toga da li je ili ne Venera angularna, aspekt sa Saturnom iz sukcedentne ili angularne njegove pozicije dace neku vrstu seksualne divergencije i neadekvatnosti, bilo da je sama osoba promiskuitetna i besramna, bilo da se upusta u seksualne i ljubavne veze sa "nedostojnim" partnerima. Ovo "nedostojan ili nevredan, manje vredan" se moze komentarisati u vrlo razlicitim kontekstima negativnih vrednosnih kvalifikacija. Dakle, momci, ako ste ubogi, ruzni, nemate para, poziciju, bas nikakvu zivotnu infrakstrukturu ili cak nemate ni morala, tragajte za zenom sa losim aspektom izmedju Venere i Saturna. Jednako vazi i obratno. Muskarci sa ovim aspektima nailaze na ruzne, starije, neugledne, nemoralne i svakojako devastirane zenske prema Valensu:)))

Jupiter, kao sto sam vec rekla, simbolizuje svemu ovome suprotno. Daje ugledne, imucne, ucene, pristojne, lepe, moralne partnere...Sam Jupiter, ako je povezan sa losim konfiguracijama Venere i Saturna, ublazice lose startne indicije istog.

Od drugih aforizama mogu se izdvojiti sledeci:

Mesec u solarnom orbisu, pod solarnim zracima, je generalno los za ljubav i brak. Mars i Venera kada su preblizu Suncu simbolizuju ceste i duge tajne veze i afere, paralelne ljubavne zivote. Ovo je narocito pojacano postavkom signifikatora u kardinalnim znacima.

Veza Marsa i Venere preko beneficnog aspekta simbolizuje brak posle duzeg perioda varanja partnera kada se prvi partner ostavlja zbog drugog.

Mesec i Venera u istom znaku, uz istovremenu aspektualnu vezu sa Jupiterom i Marsom, daje incestne ljubavne veze ili vezu/brak sa daljom rodjakom u natalima muskaraca.

Neobicnih aforizama ima jos mnogo, narocito u delu gde govori o pomenutim tackama pa ih ovde necu iznositi jer svako moze da procita i sam. Delo je online dostupno na netu.

Da ponovim. Osnovni faktori natala za procenu kvaliteta ljubavnih veza su: 7. znak od ascendenta, skupa sa vladarem i planetama u njemu, Venera, skupa sa njenim vladarem i aspektima koje sama prima, te opstim kvalifikacionim preduslovima, tacke braka, sto su za zenu fortuna i tacka koja se dobija rastojanjem od Meseca do Marsa odbijenim od ascendenta, a za muskarca to su tacka duha i tacka braka koja se dobija rastojanjem od Sunca do Venere, a prema ascendentu. Sve se racuna, znak, kuca, aspekti prema tacki i aspekti i stanje njenog vladara. Pogledajte posebno da li se neka planeta ponavlja po osnovu veze sa pomenutim faktorima. Ta ce planeta, svakako, imati posebnog znacaja u proceni. Na mom primeru to je, svakako, Merkur u Ar u 9. jer je dipozitor vladara 7. vladar tacke fortune, Vetijeve zenske tacke braka, ali i osnovne tacke braka sa Saturnom u formuli (sve tri padaju u znak Vi). Na kraju isti cak vlada i Venerinim terminom.Ako takva planeta postoji, ista ce uvek biti najveci donosilac promena u vezi sa ovim pitanjem (ali ne i jedini). Njeno univerzalno, slucajno i znacenje prema poziciji u kuci dace prvi nivo znacenja u odnosnom pitanju, pa ce ciklusi te planete posebno biti tretirani u traganju za predikcijama ovog tipa.
5
Scriptorium / Odg: Istorija astrologije
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato April 03, 2018, 03:21:09 posle podne »
 Povremeno nailazimo na pitanja kako su stari uopste bilo sta racunali s obzirom da nisu mogli da odrede tacan cas u svakom trenutku. Pogresna pretpostavka. Vidimo da je i obican covek imao metode i sredstva da odredi cas dana ili noci. Matematicki su neuporedivo vestiji i uceniji bili od svih danasnjih astrologa. Nedostatak obuke u rucnom izracunavanju horoskopskih faktora i matematickih metoda je karakteristika savremenog astrologa. Kada bi se sve ovo uvelo kao obavezno u sistemu "sertifikovanja" znanja, vrlo mali broj bi prosao. Upravo je kompjuterska era degradirala obrazovanje savremenog astrologa jer su podaci dostupni na dugme, bez da se razume kako se do njih dolazi i sta isti matematicki i astronomski predstavljaju. Astronomija i astrologija su u to vreme bile dva dela jedne celine i bez jednog nisi mogao da razumes drugi.
6
Scriptorium / Odg: Istorija astrologije
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato April 03, 2018, 03:19:55 posle podne »
 Deo Ptolomejeve tabele klima kroz 39 tacaka geografskih sirina izmedu ekvatora i polarnog kruga.
7
Scriptorium / Odg: Istorija astrologije
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato April 03, 2018, 03:18:55 posle podne »
 Razvoj horoskopije u narednim decenijama uticace na pojavu posebne astroloske grane koju poznajemo pod nazivom katarhai sto je mnozna od katarche u znacenju poceci iz koje ce se vremenom razviti prvo elekciona, a onda i horarna astrologija. Sama katarhai ostace oznaka za sve horoskope koji nisu natali, pitanja u uzem smislu, elekcije i univerzalni mundani horoskopi prirodnih ciklusa. Novi sistem horoskopske astrologije bice prezentovan u knjigama izdatim pod imenima mitskih i istorijskih licnosti poput Hermesa, Anubija, Nehepsa, Petozirisa, Avrama, Asklepija itd. Ipak, nijedna od tih prvih knjiga do nas nije dosla netaknuta u izvornom obliku. Ono sto o njima danas, zapravo, znamo doslo je kroz komentare i citate potonjih astrologa. Ove knjige pratile su tablice planetarnih pozicija koje kasniji pisci nazivaju Vecitim tablicama (tabelama) koje su kostruisane prema epiciklicnom modelu. Moguce je da su u svoj sadrzaj ukljucivale i niz skracenih efemerida koje su se odnosile na razlicite astronomske cikluse planeta, poput Venerinog osmogodisnjeg. Kakva bila da im je struktura te tablice su davale pozicije prema fiksnom zodijaku koji mozemo nazvati "Aleksandrijan". Ovo bi mogla biti indicija da su tabele u pitanju izradjene pre Hiparhovih solarnih i lunarnih tabela koje su se svakako ticale tropskog Zodijaka. Ove tabele ostaju u upotrebi do 4. v.n.e. kada bivaju zamenjene Ptolomejevim.

Hiparh je taj koji je otkrio fenomen precesije u 2. v.p.n.e. On je sastavio prvi sveobuhvatni katalog zvezda, katalog Sunca i Meseca, kao i tabele proracuna eklipsi. Sve te tabele davale su pozicije prema fiksnom Zodijaku.

Na koji nacin je Grk konstruisao horoskop za svog klijenta? Sasvim lako ako je isti dolazio iz Aleksandrije. U ostalim slucajevima javljao se problem konverzije kalendara. Astrolog je nesumnjivo morao imati znanje o lunarnim kalendarima Grka i naroda Starog istoka i sigurno o rimskom aktuelnom kalendaru. Longituda mesta rodjenja izracunavala se prema metodu broja casova zapadno ili istocno u odnosu na Aleksandriju koja je bila startna referenca kao Grinic danas. Latitude su bile "klime" u koju je mesto padalo. Klime su predstavljale pojaseve gegrafskih sirina prema broju ekvinocijalnih sati najduzeg dana u godini. Svaki pojas je bio sirok nekoliko stepeni i tabele su se izradjivale za vreme izlazaka znakova u svakoj klimi. Astrolog koji nije imao tabele klima i nije poznavao metod korekcije prema datoj klimi pogresio bi poziciju Meseca i ascendenta. Stvar je bila sasvim laka za klijente rodjene u Egiptu. Egipcani su dnevno vreme merili prema godisnjim dobima od izlaska Sunca (dnevni casovi) i od njegovog zalaska (nocni). Astrolog bi prvo zabelezio stepen Sunca, kada je na istoku, a kada na zapadu. Ako, recimo, klijent izvesti da je rodjen peti cas dana astrolog je imao dva nacina da odredi ascendent petog dnevnog casa. Grubljom metodom koja je broj casova mnozila sa 15 stepeni i rezultat dodavala na poziciju Sunca. Drugi i precizniji nacin je bio konsultovanje tabele "ispitivanja casa" koja je precizno odredjivala duzinu sezonsko dnevnog casa tako sto se vreme dobnog dnevnog luka (od izlaska do zalaska sunca) konvertovao u ekvinocijalne sate.

Poseban problem sa kojim je astrolog morao da se nosi je da odredi kada dan zaista i pocinje jer su u vezi sa tim konvencije bile sasvim razlicite. Zemlje koje su koristile lunarni kalendar dan su najcesce pocinjale u vreme zalaska sunca. Rimljani su kao i mi danas dan startovali u ponoc, iako su duzinu dana sezonski prilagodjavali vremenu od izlaska do zalaska sunca. Egipcani su pak dan pocinjali izlaskom sunca.

Kada bi savladao sve prethodne prepreke i ispravno matematicki izracunao elemente horoskopa astrolog je na parcetu papirusa upisivao ime klijenta, datum i vreme rodjenja, pozicije planeta i izlazeci znak. Nije bilo neophodno da crta dijagram jer su pozicije kuca i planeta lako mogla biti vizualizovane. Prvi astrolozi nisu vodili racuna o astronomskom meridijanu. Juzna tacka se zamenjivala celim desetim znakom od ascendenta. Oko vek kasnije par astrologa pocinje d izracunava i poziciju MC a.

U vezi sa ovim valja objasniti kako je obican covek dolazio do podatka o tacnom vremenu u toku dana. Suncani casovnici korisceni su tokom dana, klepsidre (vodeni casovnici) tokom noci. Veci gradovi imali su suncane casovnike na centralnim pozicijama, ali su se pravli i u razlicitim velicinama, pa je bilo i vrlo malih, velicine dzepnih mehanickih casovnika koji su se lako mogli nositi sa sobom. Ovi portabl suncani casovnici pazljivo su morali da se postavljaju prema liniji solarne senke. Klepsidre su se koristile nocu i danju u vreme oblacnih prilika, kada se senka sunca nije mogla pratiti. Najjednostavnija klepsidra sastojala se od teglice sa malom rupom na dnu i iscrtanim linijama koje oznacavaju sate. Najuceniji astronomi su, svakako, koristili i najprecizniji uredjaj astrolab. Casovi su bili ranzirani drugacije nego sto su danas. Svitanje je padalo u 12. cas noci, a zalazak u 12. cas dana. Ako bi neko bio rodjen u prvom satu dana to je znacilo da je rodjen sat posle svanuca. Podne je bilo sesti cas dana, a ponoc sesti cas noci. Sredina drugog casa znacila je sat i po posle izlaska sunca itd.
8
Scriptorium / Odg: Istorija astrologije
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato April 03, 2018, 03:18:28 posle podne »
...
9
Scriptorium / Odg: Istorija astrologije
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato April 03, 2018, 03:17:48 posle podne »
 Sledece poglavlje u istoriji astrologije odvodi nas u Aleksandriju, kulturni i ekonomski centar helenskog perioda. Kulturne, religijske i naucne tradicije tri glavne etnicke grupe Grka, Jevreja i Egipcana, stapaju se u jednu. Posle izgradnje velike biblioteke od strane kralja Ptolomeja I Sotisa u 3. v.p.n.e. mnogi ucenjaci iz grckog govornog podrucja zavrsavaju u ovom gradu. Medju tim ucenjacima su i kreatori horoskopske astrologije. Prava imena prvih medju njima nisu poznata istoriji jer su birali pseudonime u imenima bogova, drevnih kraljeva, heroja ili legendarnih mudraca. Njihove knjige su izgubljene i sacuvani su samo razbacani fragmenti u delima poznijih autora iste epohe. Ipak, smatra se da su glavne karakteristike njihove astroloske teorije prenete i sacuvane na taj nacin.

U skladu sa tri glavne kulturoloske struje aleksandrijske populacije tog vremena sistem astrologije koji su konstruisali sadrzi sledece elemente:

1. Poznovavilonski navigacioni Zodijak, planete i fiksne zvezde, triplicitete znakova, egzaltacije, dodekatemorije i naglasak na eklipse u mundanoj astrologiji (ovo i Ptolomej preuzima u mundanom delu Tetrabiblosa gde se vidi jasno da eklipsama dodeljuje prvu ulogu u mundanim ciklusima).
2. Egipatski koncept 36 dekana, uz naglasak na izlazeci koji posledicno povlaci i izlazeci znak Zodijaka kao primarni faktor. Dekani su konkretizovani kroz 10 stepeni longitude unutar jednog znaka Zodijaka. Njihova imena do nas dolaze kroz grcku transliteraciju Firmika Materna, astrologa iz 4. v.n.e i Hefestiona Tebskog s pocetka 5. veka. Preko njih nam postaje poznata i podela na devetine (litourgoi, na grckom, munifices na latinskom) za koje se danas opravdano veruje da predstavljaju poreklo za indijske navamse.
3. Osobine grckih bogova i grcki filozofski koncepti, poput cetiri elementa, musko-zenski dualni princip i, najvaznije, sistem vladarstva nad znakom, koji se zasniva na udaljenosti planete od Sunca (tropika), su uvrsteni u predmet astrologije. Isti nisu bili poznati Vaviloncima i Egipcanima pre grcke epohe. Astronomski redosled planeta iskoriscen je i za dodeljivanje planetarnih vladarstava nad dekanima i dnevnih i nocnih sati. Iz poslednjeg su izvedena i planetarna vladarstva nad danima u nedelji.
4. Ovim elementima tvorci zapadne astrologije dodaju fundamentalne koncepte kuca, koji se u pocetku svodi na jednostavnu delineaciju od prvog znaka na istoku (danas poznatog kao ascendent), zatim dnevnu i nocnu sektu, planetarne aspekte, tacke i termine.

Najraniji horoskopski dijagrami bili su jednostavni i kruzni (iako se pogresno veruje da su kvadratni od pocetka), ponekad sa krstom unutar kruga koji je oznacavao kardinalne tacke dnevnog solarnog kretanja. Te prve karte, kao i danasnje, su crtane sa istokom sa leve strane i jugom na vrhu jer su na isti nacin Egipcani crtali geografske karte. Ptolomej ce izmeniti ovaj prvobitni nacin crtanja geografskih mapa sa zapadom i severom sa leve i gornje strane.

Sunce je ponegde predstavljeno malim krugom sa zrakom prikacenim na njega, dok je Mesec predstavljen zapadnim lukom (kresendom). Planete nisu imale simbole kao ni znaci. Mahom su njihova imena bila upisivana u kartu na odgovarajucem mestu. To je bilo sasvim dovoljno da se dalje detaljnije vizualizuju kuce, bez narocite potrebe za njihovim ucrtavanjem u ovaj osnovni dijagram koji je u pocetku sadrzao samo cetiri dela.
10
Scriptorium / Odg: Istorija astrologije
« Poslednja poruka od strane Natasa poslato April 03, 2018, 03:17:20 posle podne »
 Razlika izmedju vavilonske i grcke astrologije umnogome je nalik razlici izmedju precedentnog i kontinentalnog pravnog sistema. Za laike dovoljno je reci da izvori precedentnog prava, karakteristicnog za anglo-saksonski svet, predstavljaju sudske odluke koje, jednom donete, postaju presedan za slicne slucajeve u buducnosti. U evropskom pravu, koje za temlj ima institucije rimskog prava, izvor je, pre svega, u pisanom zakonu. Slicno ovom poredjenju je i odnos izmedju vavilonske i grcke astrologije. Vavilonska astrologija je deo sirokog religijskog konteksta gde su izvori za tumacenje nebeskih pojava sadrzani u prvim iskustvima istih. Tako, recimo, ako Venera izlazi ispred te i te zvezde, a oblak je crveno-purpuran sa leve ili desne strane zvezde, zakljucak je takav i takav i kada se jednom zapise iskustvo posle takvog fenomena, on postaje pravilo za kasnije ponavljanje izlaska Venere ispred iste konstelacija, a pod slicnim meteoroloskim uslovima. Kod Grka prethodno iskustvo vise ne znaci mnogo. Sa nivoa religije astrologija prelazi na nivo filozofskog misljenja pa izvor postaje pravilo konstruisano na osnovu nekog racia sa matematickim polazistem i izvedenicom. Interpretaciji prethodi pravilo na osnovu zakona koji konstituise telo astrologije, a ne na osnovu iskustva. Nedavno smo imali primer za ovo u vezi sa Abu Masarovom matematickom igrom mogucih velikih astroloskih ciklusa, koji nemaju nikakvu primenu i proveru u prethodnom iskustvu, a postaju okvir za interpretaciju u buducnosti. U Vavilonu ovo nije bilo moguce jer matematika nije bila razvijena. Tek na samom kraju vavilonske epohe, tacnije haldejske epohe, dobijamo obrise onoga sto ce Grci par vekova kasnije kreirati kao horoskopiju.
Stranice: [1] 2 3 ... 10